Is uw gasverbruik ook zo hoog?

energiekostenOp de energierekening zijn de hoogste kosten vaak de kosten voor het gas. Daarmee wordt, vooral in de winter, de woning opgewarmd en kan er warm worden gedoucht. Het apparaat wat hiervoor verantwoordelijk is, dat is de CV ketel. In veel huishoudens komt het voor dat de energiekosten flink zijn opgelopen. Er moet dan aan het einde van het jaar bij worden betaald aan de energiemaatschappij. Iets zuiniger met de energie omspringen is bijvoorbeeld een optie.

Zo is er bijvoorbeeld een optie om de verwarming een paar graden kouder te zetten, of deze een uurtje eerder uit te zetten. Daarmee kan flink wat geld worden bespaard, als je het op jaarbasis bekijkt. Zeker wanneer de combinatie met een zonneboiler wordt gemaakt. Wat veel mensen echter vergeten is dat de CV ketel die ze momenteel hebben, niet bepaald zuinig omgaat met de energie. Vergelijk het bijvoorbeeld met een auto.

Wagens van 10 – 15 jaar geleden zijn een stuk onzuiniger dan de huidige auto’s. Dat zelfde geldt voor CV ketels. Waar er vroeger gewerkt werd met zogenaamde VR ketels, wat staat voor verbeterd rendement. Wordt er tegenwoordig gewerkt met HR ketels, wat staat voor hoog rendement. Daarmee wordt tot wel 109% rendement behaald, waardoor de kosten flink kunnen dalen. Zeker wanneer dit gecombineerd wordt met een wat bewuster gebruik van de verwarming. Bekijk ook: http://www.ragiro.be/promoties/condensatieketels/

Is het de investering waard?

Sommige mensen zullen wellicht zeggen dat iets niet vervangen hoeft te worden op het moment dat het nog niet defect is. Daar zit natuurlijk wel wat in. Een nieuwe ketel aanschaffen zal toch al snel tussen de €1500 – €2000 kosten, afhankelijk van het merk en de capaciteit van de ketel. Sommige merken zijn net iets duurder dan anderen. Het voordeel hiervan is natuurlijk de lagere energiekosten die hiermee kunnen worden gerealiseerd, maar ook het feit dat er weer garantie op de nieuwe ketel zit. Ook zijn er installatiebedrijven die de ketel kunnen verhuren of leasen. Er wordt dan dus een vast bedrag betaald per maand voor de ketel en men heeft nergens omkijken naar.